Fokus
Fokus är namnet på en samling fristående projekt som har en gemensam utgångspunkt i olika frågeställningar där barn och ungas egna perspektiv står i centrum. Vi plockar upp angelägna teman och genom olika kreativa workshops och samtal vill vi väcka en tanke eller två. Projekten dokumenteras på olika sätt för att sprida information och inspiration och kan användas som ett verktyg i ett fortsatt förändringsarbete.
Vi presenterar inga färdiga lösningar utan bygger ett underlag för att upptäcka, utforska och lära om vår samtid och framtid.
I varje projekt finns möjlighet att beställa workshops eller att använda det material som producerats inom varje projekt för fristående arbete i grupper med barn och unga.
Just nu arbetar vi med följande teman/projekt:
- Vad är traditioner?
En workshop med aktiva värderingsövningar och eget skapande/berättande, för åk 4-6.
Våra traditioner är i ständig förändring och utveckling. Ändå lever många gamla föreställningar kvar om vad det är vi firar och hur firandet ska gå till, vad som är normen, det vanliga. Olika familjekonstellationer och olika bakgrunder ger nya möjligheter och förändringar av gamla mönster och traditioner. Genom att föra fram barnens egna berättelser om hur det är att fira olika högtider i Sverige idag vill vi sätta nutid och framtid i centrum och belysa vikten av mångfald och tolerans.
- Vad är frihet?
En workshop med värderingsövningar och berättelser om olika sätt att se på begreppet frihet, för åk 6-9 och gymnasiet.
Vad frihet betyder kan tyckas vara en självklarhet men om man tittar under ytan så ser vi ofta mycket olika på begreppet . Vi har alla olika utgångspunkter och våra egna personliga perspektiv. Genom frågeställningar, dilemman och egna berättelser där man lyssnar till sig själv och andra skapas möjlighet att hitta sitt eget förhållningssätt.
Frihet är något som angår oss alla och som är en universell rättighet med ansvar. Vi vill sätta unga röster på kartan genom att lyfta fram deras egna berättelser.
- Vad är gränser?
En workshop med värderingsövningar och samtal om rättigheter och skyldigheter och var gränserna går för mig och andra i vardagen,
för åk 3-6.
Hur lär man sig sunda värderingar? I vardagen är barn och unga omgärdade av regler som ofta är skapade för att hantera en given situation. Kopplingen till rättigheter och skyldigheter, solidaritet och empati är otydlig. Det kan vara svårt att relatera och anpassa sig till dessa regler utan en förståelse om varför de finns. Istället sker anpassningen i form av ett inövat beteende och utan reflektion. Genom självstärkande övningar och träning i att våga ta ställning så lär man sig se saker i ett sammanhang och skapar en värdegrund som barn kan förstå och relatera till i sin vardag. Utgångspunkten ligger i barnkonventionen och barns lagstadgade rättigheter.
Var med och påverka diskussionen för framtiden och delta i något av ovan projekt!
För mer information kontakta:
Sanna Mohr,
Sannie Wedberg,
|
|