Maktlekar
Just nu håller vi en rad utbildningar kring maktlekar se under Utbildningar
“Rycker man till får man ett slag, ingen frågar om man vill eller inte. Säger man ifrån är man en mes och ingen vill vara med en. Då blir man utanför. Man har ett eget val, men det vill man inte.”
Citatet ovan kommer från William, en 13-årig kille. Det var när vi uppmuntrande gav honom en klapp på överarmen som han ryckte till och visade en blåslagen överarm. Han berättade om leken Box som går ut på att boxa till varandra när man mötts i skolkorridoren. Inte bara hur som helst, det finns regler. Resultatet för William blev att han inte kunde sova ordentligt eftersom armarna värkte. När vi frågade varför han inte slutade delta i leken sa han att det inte går.
Det blev startpunkten för vårt projekt om maktlekar. Efter den händelsen har vi stött på maktlekar på ett eller annat sätt på alla skolor vi besökt. Många unga berättar om många olika maktlekar som pågår under samma dag i olika utsträckning och med olika omfattning av våld och kränkningar.
Det finns många maktlekar, allt från Böghög och Slavleken till Viking och Olli med stryk. Lekarna kan vara gruppstärkande och i ett sammanhang där de inte går över styr uppfattas som spännande och roliga. Men kraften i lekarna gör att de ofta eskalerar, straffen blir hårdare och bakom många av lekarna döljer sig ”en form av mobbning” där den som är starkare kan utöva makt över den som är svagare. Unga uppfattar inte själva detta eftersom lekarna har regler, som i och för sig bara kan ändras av ledarna, men som uppfattas som rättvisa.
Lekarna handlar om att rangordna status och makt
De olika lekarna var för sig är inte alltid nya, även om nya lekar och varianter på lekar uppstår hela tiden så har många eskalerat och tagit en ny våldsammare form. Inom maktlekarna ser vi positionering och mätande av styrka och många lekar bygger på ledare och följeslagare. Vem är starkast? Vem är bäst? Vem är modigast? Grupptryck och gemenskap är starka påtryckningsfaktorer och man är villig att både ta emot våld och ge för att få vara med. Lekarna tar ett stadigt grepp om gruppen, många väljer att vara med för att inte hamna utanför, för att inte bli kallad för fegis eller bangare och ibland går de så långt att man tvingas vara utövare av våld fast man inte vill. Många unga vi mött talar om att det inte finns något val och det svåra i att dra sig ur. Det är alldeles för många som mår dåligt för att inte göra något. Det är dags att sätta fokus på maktlekarna och avslöja vad de egentligen innebär.
Under 2009 genomförde vi ett stort antal intervjuer och samarbetade
med olika skolor för att samla in underlag till böckerna och prova ut
ett arbetsmaterial som fungerar. Under 2010/2011 sprider vi
böckerna och information genom ett antal konferenser, mässor och
föreläsningar.
För information om våra föreläsningar om maktlekar se, Föreläsningar
Alla tre böckerna om maktlekar kan beställas som studiematerial med studentrabatt. Maila förfrågan/beställningen till
Om boken Maktlekar – det dolda gruppvåldet bland unga
”Vi slog och slog honom av bara fan. Det var kul och sådant man bara gör. En av killarna satte sig på den andre killens huvud och mökade i hans ansikte.”
Citatet är hämtat från boken om maktlekar där vi beskriver vad det är, vilka som leker dem och hur de uppstår. I boken finns material sammanställt från ett stort antal ungdomar och vuxna som i sitt arbete möter ungdomar. Det är en hissnande resa till ungdomskulturens bakgård. Är maktlekarna hårda men rättvisa lekar, eller något värre?
Förutom bokens författare, medverkar även Margareta Normell, Sören Sanz, Stefan Sjöström, Lars Svedberg och Kate Bradshaw Tauvon.
Läs mer under Böcker och Material.
Om Maktlekar – Arbetsboken – Vad är lek och vad är allvar?
”Handling talar högre än ord! Dramaövningar kan erbjuda ett laboratorium där man kan öva på hur man lever utan att bli straffad för sina misstag.”
Arbetsmaterialet som ger en öppning att arbeta med maktlekar och värdegrundsfrågor innehåller rollspel och dilemmaövningar för ungdomsgrupper. Budskapen i scenerna är tydliga och lätta att arbeta med. Genom att se på maktlekar utifrån kan deltagarna upptäcka det absurda i olika situationer. De får möjlighet att reflektera över gränser och att se nya utvägar. Till scenerna finns diskussionsfrågor.
Förutom bokens författare, medverkar Martina Bigert, som skrivit scenerna, och psykodramaterapeuten Kate Bradshaw Tauvon.
Läs mer under Böcker och Material.
Om Angeläget om maktlekar - en antologi
Angeläget om maktlekar är en fördjupningsbok om maktlekar. Olika experter skriver utifrån sitt område i var sitt kapitel. Den innehåller fakta, åsikter och konkreta tips. Nu kan du även läsa hela boken i pdf-format, se länkarna i högerspalten. Passa på att skapa diskussioner bland vänner och arbetskamrater med boken som underlag.
Läs mer under Böcker och Material.
Läs mer om
Om konferenserna
Under våren 2011 höll vi ytterligare 2 utbildningskonferenser för vuxna om maktlekar tillsammans med intressanta föreläsare. I samband med konferenserna presenterade vi böckerna och hur man kan arbeta med dem.
Powerpointbilder från några av föreläsarna finns att ladda ner här,
Sannie Wedberg -
Esbjörn Larsson -
Amir Srebrenikovic -
Sanna Mohr -
Information till unga
Ett informationsmaterial riktat direkt till unga finns att ladda ner i högerspalten. Du kan också beställa från
Maktlekar på Facebook
Maktlekar finns också på facebook. Facebook/maktlekar är riktad till vuxna och där lägger vi löpande upp relaterade artiklar och aktuell information.
Facebook/ unga och maktlekar är en sida som riktar sig direkt till unga där de kan diskutera och tycka till.
Några maktlekar
Det finns många olika maktlekar i många olika variationer. De har ett brett spektra gällande kränkningar och våldsinslag. Här följer exempel på några vanligt förekommande lekar, men kan läsas i sin helhet i vår lista på lekar som finns i boken Maktlekar – det dolda gruppvåldet bland unga.
Invigningsleken
Om du klippt håret eller ändrat frisyr ska du invigas. Detta sker genom att du ska böja dig framåt och låta de som deltar slå dig i nacken. Denna lek äger rum främst i korridorerna på skolan.
Suddgummibögen
Detta är ett bögtest som går ut på att du ska sudda med ett suddgummi på översidan av handen på skinnet mellan tummen och pekfingret tills det börjar blöda. Om du avslutar innan eller börjar gråta är du bög.
Ryck-leken
När någon passerar så slänger en annan elev fram en arm när den andre precis passerar. Om eleven som passerar då rycker till har den elev som slängt fram armen rätt att slå den som ryckte till med ett knytnävslag på överarmen.
Volley med Hitler
En fotbollslek där deltagarna ska skjuta volleyskott i mål. Vinnaren/vinnarna får sedan skjuta på förlorarna, det vill säga de som missat sina skott. Förlorarna får ställa upp sig med ryggen mot planket och vinnaren/vinnarna skjuter på dem. Själva skotten kallas för Hitler.
Slavleken
Slavleken utlöses ofta av en så kallat ”I dare you”- utmaning. Förlorar man så blir man slav för exempelvis en dag. Man kan tvingas göra många olika saker, från att plocka undan efter slavägaren i matsalen till att vara tvungen att begå en olaglig handling, exempelvis snatta eller kasta sten på något/någon.
Läs gärna våra tips och råd kring maktlekar
Skolverket har fått regeringsuppdrag att kartlägga maktlekar!
ALMAeuropas arbete med att namnge och definiera begreppet maktlekar har lett till att Skolverket fått i uppdrag av regeringen att kartlägga omfattningen av maktlekar i skolan samt föreslå hur skolan kan arbeta med att förebygga dessa. Återrapportering till regeringen sker i början av 2013.
Vi föreläser om maktlekar både för personalgrupper eller barn- och ugdomsgrupper.För information om våra föreläsningar om maktlekar se, Föreläsningar
Hör gärna av er om ni har erfarenheter eller frågor kring maktlekar.
För mer information kontakta:
Sannie Wedberg, mobil:
Sanna Mohr,